Waarom is trainen in een 50m bad belangrijk

Gepubliceerd op 16 april 2024 om 11:02

Onze Wahoo zwemmer trainen wekelijks in een 50 meter bad maar waarom?

Training in een 50 meter bad biedt zwemmers verschillende voordelen:

1. **Uithoudingsvermogen opbouwen:** Zwemmen in een 50 meter bad vereist meer uithoudingsvermogen dan zwemmen in een korter bad van bijvoorbeeld 25 meter. Het lange rechte stuk dwingt zwemmers om hun uithoudingsvermogen te vergroten en hun techniek te perfectioneren.

2. **Technische precisie:** Het zwemmen van lange afstanden in een 50 meter bad biedt zwemmers de kans om hun techniek gedurende langere tijd te perfectioneren. Ze kunnen meer aandacht besteden aan details zoals ademhaling, slagtechniek en keerpunten.

3. **Conditie opbouwen voor lange afstand races:** Zwemmers die zich voorbereiden op lange afstand races zoals de 800 meter of de 1500 meter vrije slag  moeten hun lichaam trainen om over lange afstanden efficiënt te blijven zwemmen. Het trainen in een 50 meter bad simuleert de afstand van deze races beter dan trainen in kortere baden.

4. **Mentale veerkracht ontwikkelen:** Zwemmen in een 50 meter bad kan mentaal uitdagender zijn vanwege de lengte van de baan. Het vereist focus, doorzettingsvermogen en mentale veerkracht om constant te blijven zwemmen zonder afgeleid te raken of vermoeid te raken.

5. **Race-voorbereiding:** Veel zwemwedstrijden, inclusief de Olympische Spelen, vinden plaats in 50 meter baden. Door regelmatig te trainen in een 50 meter bad, kunnen zwemmers zich beter voorbereiden op deze belangrijke wedstrijden en zich aanpassen aan de specifieke eisen van een langebaanbaan.

 

De komende periode staan er veel 50m bad wedstrijden op het Wahoo Swimming programma en dan is natuurlijk het regelmatig trainen in een dergelijk bad ook heel erg fijn.

 

Groeten Namens de trainers van Wahoo Swimming