Stem op Kira Toussaint als Europese zwemster van 2023

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 12:13

De LEN organiseert ook dit jaar de European Aquatics Awards, waarbij onder meer de Europese zwemmer en zwemster van het jaar worden gekozen. Het gaat hier om het jaar 2023. Deze keer behoort Kira Toussaint tot de genomineerden. Vooral haar twee Europese titels waren de reden om haar op te nemen in het selecte gezelschap van topzwemsters. Op zowel de 50 als 100 meter rugslag behaalde de Europese recordhoudster op de 50 meter rugslag goud bij de EK in Otopeni.

 

De concurrentie is niet mis. Het zijn allemaal ervaren dames met een indrukwekkende erelijst: Ruta Meilutite uit Litouwen werd als 15-jarige in Londen 2012 Olympisch kampioene op de 100 meter schoolslag en na een korte onderbreking kwam zij vorig jaar terug met wereldtitels op de 50 en 100 meter schoolslag. 
Ook de Italiaanse Benedetta Pilato is een kei op de schoolslag; zij won bij de WK brons op de 50 meter schoolslag en zilver op de 100 meter schoolslag. Daarnaast was er zilver op de 4 x 100 meter wisselslag estafette.

De Franse Anastasiia Kirpichnokova excelleerde met EK-goud op de 800 en 1500 meter vrije slag. De geboren Russin komt nu uit voor Frankrijk. Haar derde medaille in Otopeni was zilver op de 400 meter vrije slag.

Dat Sarah Sjöström behoort tot de kanshebbers op een LEN Award zal geen verrassing zijn. De Zweedse is actief sinds de EK lange baan in Eindhoven 2008 toen zij Inge Dekker versloeg op de 100 meter vlinderslag. De multi kampioene was vorig jaar ’s werelds beste op de 50 meter vlinderslag en 50 meter vrije slag. De kandidaten voor een LEN Award bij de mannen zijn Noel Ponti, Zwitserland, Maxime Grousset en Léon Marchand, Frankrijk, Matt Richards, Groot-Brittannië en Daniel Wiffen, Ierland. 

Lees meer via onderstaande link

Bron: zwemkroniek.com