Mark Faber naar OS Parijs

Gepubliceerd op 31 augustus 2023 om 16:43

FOCUS MARK FABER OP OLYMPISCHE SPELEN PARIJS

Mark Faber, bondscoach van het High Performance Center (HPC) Amsterdam, is komend seizoen geen hoofdcoach meer van het topzwemmen van de KNZB. De inwoner van Harderwijk heeft ervaren dat beide functies moeilijk te verenigen zijn en wil zich op weg naar de Olympische Spelen van Parijs volledig focussen op het begeleiden van de elite-zwemmers. Zijn taken als hoofdcoach topzwemmen worden overgenomen door technisch directeur Sjors Lommerts.

Mark Faber is sinds 1997 in diverse functies werkzaam voor de KNZB. Vanaf 2016 is hij actief als hoofdcoach van het HPC Amsterdam met onder meer twee prachtige zilveren olympische medailles van Arno Kamminga in Tokio als tastbare resultaten. Na de Olympische Spelen van Tokio in 2021 heeft Faber tevens de rol van hoofdcoach topzwemmen KNZB op zich genomen.

“Ik heb nu twee jaar de functie van hoofdcoach gecombineerd met het dagelijks trainen van elite-topsporters en merk in de praktijk dat dit moeilijk te combineren is. Ik wil graag meer focus hebben op het begeleiden van mijn sporters aan de badrand. Ik wil voorkomen dat we op weg naar Parijs een paar procentjes laten liggen die voor de zwemmers straks misschien het verschil kunnen maken. Ik vraag van mijn sporters 100% commitment en focus. Dat mogen ze op hun beurt ook van mij verwachten”, motiveert Faber zijn besluit.

Aschwin Lankwarden, algemeen directeur KNZB: “Na het vertrek van technisch directeur Andre Cats naar NOC*NSF hebben we de verantwoordelijkheden en taken voor onze verschillende sporttakken anders georganiseerd. Na bijna twee jaar met deze constructie te hebben gewerkt, is onze conclusie dat we – mede door de ervaringen in het wedstrijdzwemmen - er verstandig aan doen terug te keren naar het ‘technisch directeur’-model. Vanwege de omvang van de programma’s hebben we ervoor gekozen om deze over twee personen te verdelen. Sjors Lommerts wordt technisch directeur van het wedstrijdzwemmen, openwaterzwemmen, para-zwemmen en schoonspringen en Arno Havenga krijgt/houdt het waterpolo en synchroonzwemmen onder zijn hoede.”

Bron website Knzb